đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Att skriva pÄ en iPad

| | | | | LĂ€stid: 2 minuter (2180 tecken)

Noteshelf för intervjuanteckningar. Mindnode för att strukturera artiklarna. Och Byword för att skriva dem.

SÄ ser mitt korta svar ut nÀr nÄgon undrar vilka appar jag anvÀnder för att skriva pÄ min iPad. HÀr Àr den lite lÀngre versionen.

Noteshelf #

Noteshelf har jag skrivit om tidigare. Och det Àr fortfarande en favorit. Med en penna som fungerar med iPadens skÀrm blir det en kombination som helt ersatt fysiska block för mig. Av tvÄ skÀl:

Kopplingen till Evernote, dit jag exporterar alla anteckningar i pdf-format sÄ snart jag Àr klar med dem, innebÀr att jag har dem tillgÀngliga nÀr jag behöver dem, oavsett var jag Àr och oavsett om jag för tillfÀllet sitter vid min dator, min iPad eller min mobiltelefon. Aldrig mer nÄgon risk att jag rÄkat packa fel block i vÀskan nÀr jag gav mig av frÄn kontoret.

Att ha anteckningarna i digitalt format innebÀr dessutom att de garanterat finns kvar om jag behöver titta pÄ den en mÄnad eller ett Är senare. VÀldigt bra.

Mindnode #

NÀr jag jobbar med artiklar som bygger pÄ mÄnga intervjuer och mycket research krÀvs mer arbete innan jag skriver texten. Ibland rÀcker det med att skriva ner nÄgra stolpar, men nÀr det Àr Ànnu större jobb behövs Ànnu mer struktur. Och dÄ gör jag mindmaps med hjÀlp av Mindnode. Programmet finns ocksÄ för OS X. Ofta börjar jag med iPad-versionen och slutför tankekartan vid datorn.

Byword #

Och sÄ Àr det Àntligen dags att skriva. I Byword. Textredigeraren Àr sedan en tid tillbaka min absoluta favorit. För att den Àr snygg, för att det med Markdown Àr enkelt att lÀgga till saker som lÀnkar och listor nÀr jag skriver blogginlÀgg, för att programmet skapar rena textfiler som gÄr att öppna med vilket program som helst.

Men framför allt för att texterna sparas i molnet, antingen pÄ Dropbox eller i Apples tjÀnst iCloud.

SjÀlv föredrar jag Dropbox, för största möjliga flexibilitet och för att Dropbox till skillnad frÄn iCloud lÄter mig sortera texterna i olika mappar. Dokument som ligger i Dropbox Àr ocksÄ enkla att sÀkerhetskopiera, till skillnad frÄn dem som ligger hos Apple.

Att ha texterna i molnet Àr en stor fördel eftersom jag dÄ kan hoppa fram och tillbaka mellan mina olika prylar och skriva dÀr jag befinner mig för tillfÀllet. Det hÀr blogginlÀgget började jag spalta upp i Byword i min telefon, efter att ha fÄtt frÄgan om vad jag anvÀnder pÄ Twitter.

Huvuddelen skrev jag i min iPad, och det sista slipandet gjorde jag i datorn. Utan att behöva göra nÄgon handpÄlÀggning för att flytta dokumentet mellan telefon, pekplatta och dator. Tack vare kopplingen till Dropbox sker det helt automatiskt, nÀr instÀllningen vÀl Àr gjord.